уторак, 20. октобар 2015.

Maks Veber u 5 tačaka.

Maks Veber 
(1864-1920) 

• Jedan od najvećih naučnika na polju društvenih nauka a naročito sociologije. Veber je organizaciju proučavao sa stanovišta vlasti, moći, funkcionisanja i racionalnosti. Zbog svog velikog  doprinosa u shvaćanju suvremenog društva, Veber se smatra ocem moderne sociologijeSmatraju ga još i utemeljivačem teorije birokratske organizacije, koja predstavlja preteču savremenih teorija društvene organizacije.

• Posle Prvog svetskog rata, Veber je bio jedan od osnivača liberalne Nemačke demokratske partije. Bezuspešno se kandidovao za poslanički mandat u parlamentu. Učestvovao je u odboru koji je sastavio ustav Vajmarske republike, gde je zastupao ideju jakog predsedništva izabranog od strane naroda.

• Definisao državu kao entitet koji ima „monopol na legitimnu upotrebu nasilja“ i podelio je vlast u ​​tri odvojene kategorije :

1) racionalno-pravnu
2) tradicionalnu 
3) harizmatičnu

• Razvio je birokratsku teoriju menadžmenta. Njegova najveća dela se bave racionalizacijom i birokratizacijom u vreme ekspanzije kapitalizma i širenja modernosti.

• Veberovi principi menadžmenta:

1) Stalnost pravilakao zahtev da postoji određena stalna grupa pravila po kojoj se obavlja sav menadžerski posao.

2) Definisanost nadležnosti za određena radna mestakao zahtev da se u preduzeću utvrde određena nadležna mesta, izvršioce na tim mestima, a zatim i ovlašćenja za obavljanje odgovarajućih poslova.

3) Izgrađenost hijerarhije pozicija kao zahtev da se obezbedi nadzor svake kancelarije od strane višeg autoriteta.

4) Univerzalnost kriterijuma imenovanja i unapređenja jeste zahtev da menadžeri, čija je kompetentnost potvrđena, prilikom imenovanja i unapređenja zaposlenih koriste univerzalne kriterijume, koji bi omogućili pravednost u donošenju datih odluka.

5) Obaveznost davanja svih dokumenata u pismenoj formi kao zahtev da sve odluke, akcije i druga akta budu prosleđena pismeno kako bi se omogućila provera (kontrola) budućeg permanentnog izveštavanja.


Za više informacija o Maksu Veberu, predlažemo Vam da pogledate ovaj video snimak:


Нема коментара:

Постави коментар