недеља, 18. октобар 2015.

Meri Parker Folet

Meri Parker Folet (Follett) (1868 - 1933) je bila američki socijalni radnik i konsultant za menadžment.

Autor je nekoliko knjiga i brojnih članaka i govora o demokratiji, ljudskim odnosima, političke filozofije, psihologije, organizacionog ponašanja i rešavanja konflikata.

Retki su bili oni koji su u istoriji menadžmenta izučavali značaj ljudskog faktora, a Meri Parker Folet je organizaciju posmatrala iz ugla grupa i pojedinaca.

Uz Lilijan Gilbreth, Meri Parker Follett je bila jedna od dve velike žene gurua menadžmenta u ranim danima klasične teorije menadžmenta.

U svojstvu teoretičara menadžmenta, Meri Parker Follett je pionir razumevanja bočnih procesa u hijerarhijskim organizacijama (što je kasnije dovelo do formiranja matričnih organizacija).

Meri Parker Follett je objašnjavala značaj neformalnih procesa u organizacijama, kao i ideju o "autoritetu stručnosti" - koja je poslužila za izmenu tipologije vlasti.

Ona priznaje holističku prirodu zajednice i iznosi u to vreme napredne ideje o medjusobnim odnosima unutar nje i produbljuje razumevanje dinamičnog aspekata odnosa pojedinca i zajednice. Njene ideje o pregovorima i učešću zaposlenih u raspodeli moći, imale su uticaja u razvoju oblasti organizacionih studija, alternativnog rešavanja sporova, kao i imeđuljudskih odnosa.

Tu ideju je dalje razvio njen nemački savremenik, Maks Veber, koji je vlast podelio u ​​tri odvojene kategorije :

  1. racionalno-pravnu
  2. tradicionalnu 
  3. harizmatičnu

Нема коментара:

Постави коментар