уторак, 24. новембар 2015.

Vilijam Edvards Deming (W.Edwards Deming)
Vilijam Edvards Deming 
(14.10.1900. - 20.12.1993.)

 Vilijam Edvards Deming je bio američki statističar, profesor, autor i konsultant. Iako poznat po svom radu u SAD, posebno je postao poznat po svom radu u Japanu gde je od 1950. pa na dalje podučavao top menadžere kako da unaprede dizajn, kvalitet proizvoda, prodaju putem različitih metoda, uključujući primenu statističkih metoda kao što su analiza odstupanja i hipotetičko testiranje.

Autor je dva dela: „Izlaz iz krize“ i „Nova ekonomija za industriju, vladu, obrazovanje“ koja uključuje njegov sistem Potpunog sagledavanja i 14 tačaka za menadžment.

Deming je odbio da primi nagradu za svoj rad od strane Japana, pa je ustanovljena „Demingova nagrada“, decembra 1950.godine, kako bi mu se odužili za njegovo ukazano prijateljstvo i naklonost. Demingova nagrada je, direktno ili indirektno, imala veliki uticaj na razvoj kontrole kvaliteta i kvalitet upravljanja u Japanu.

I pored velikog uspeha i priznanja u Japanu, u svojoj zemlji je bio prilično anoniman. 1980.godine, predstavljen je putem jednog dokumentarnog filma, nazvanog „Ako Japan može, zašto ne možemo mi?“, o porastu industrijskog nadmetanja između SAD i Japana. Kao rezultat emitovanja filma, zahtev za njegovima uslugama drastično je porastao, pa je nastavio da pruža konsultantske usluge širom sveta.

Ford Motor Kompanija je bila jedna od prvih amričkih korporacija koja je tražila Demingovu pomoć. Godine 1981. Ford je angažovao Deminga kao pomoć za uvođenje sistema kvaliteta. Fordova prodaja je opadala. Između 1979. i 1982.godine Ford je imao 3 milijarde dolara gubitaka. Deming je ispitao kulturu kompanije i način na koji je menadžment funkcionisao. Na Fordovo iznenađenje, Deming nije govorio o kvalitetu već o sistemu upravljanja u Fordu. Rekao je Fordu da su aktivnosti menadžmenta bile odgovorne za 85% svih problema vezanih za razvoj i unapređenje proizvodnje boljih automobila. Nakon 1982.godine, Ford je izašao na tržište sa profitabilnom linijom automobila, Linija Taurus-Sable. Donald Petersen, tadašnji predsednik Upravnog Odbora Forda, je izjavio: „Idemo ka izgradnji kulture sistema kvaliteta u Fordu, i mnoge promene koje su preduzete imaju svoje korene u učenju Dr.Deminga“. Do 1986.godine, Ford je postao najprofitabilnija Američka automobilska kompanija. Prvi put posle 1920.godine, dostigli su visinu profita svog večitog rivala, General Motorsa. Ford je predvodio Američku auto industriju ka prosperitetu. Kontinuitet Fordovog uspeha, u toku narednih godina, dokazao je da uspeh nije bio slučajan već trajna posledica sprovedenih reformi.

Tokom svoje karijere, Deming je dobio mnoge akademske i druge nagrade. 1987.godine je dobio Nacionalnu medalju za Tehnologiju: „Za njegovu promociju statističke metodologije, za njegovu teriju uzorka i za zalaganje u korporacijama i zemljama za razvoj opšte menadžemnt filozofije, koja je rezultirala poboljšanjem kvaliteta proizvoda.“

1993.godine, Deming je izdao svoju poslednju knjigu „Nova ekonomija za industriju, vladu i obrazovanje.“Нема коментара:

Постави коментар