недеља, 07. фебруар 2016.

Da li znate ko je Denis Riči? I zašto ne znate?

Denis Riči (9.9. 1941 ‒ 8.10. 2011.)

Uglavnom svi znaju ko je Stiv Dzobs i ko je Bil Gejts, čak i oni koji ne koriste njihove izume. Ova imena se pominju svakodnevno i povezuju se sa najvećim izumima u svetu računara i programiranja. Međutim, malo je onih koji znaju ko je Denis Riči.
Denis Riči je jedan skromni američki informatičar, čija je karijera ispunjena velikim izumima, nagradama i priznanjima. Dok se veličaju Stiv Dzobs i Bil Gejts, Denis pada u senku koju nije nimalo zaslužio. Štaviše, Denisov programski jezik C je osnova svih daljih izuma i inovacija.
Svoju karijeru proveo je radeći za Bell Labs. Dobitnik je Tjurningove nagrade 1983, Hamingove medalje 1990. i Nacionalne medalje za tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država 1998. godine. 

Riči se smatra jednim od utemeljivača i pionirom modernog računarstva, čija su rešenja i inovacije profilisale svet u kom živimo. 

Vizionar o kome ćete malo čuti, a bez koga danas verovatno ne biste čitali ovaj blog na ovaj način.
Riči je poznat kao idejni tvorac programskog jezika C, koji je i dan-danas u širokoj upotrebi i predstavlja jedan od osnovnih stubova modernog računarstva. Kooutor je i prve knjige o ovom programskom jeziku Programski jezik C, najpopularnije i, prema mnogima, najbolje knjige o C-u. Pored C-a, Riči je koautor operativnog sistema UNIX (predlažemo Vam da pogledate snimak o istoriji UNIX-a), na čijim su osnovama nastali operativni sistemi koji su danas u upotrebi na svim platformama (GNU/Linux, Mac OS X, iOS, Android). 

Riči je preminuo 2011. godine, ali je vest o njegovoj smrti ostala u senci smrti Stiva Džobsa.Нема коментара:

Постави коментар