четвртак, 12. мај 2016.

Temelji naučnog menadžmenta - 4 Principa Frederika TejloraFrederik Tejlor otac naučnog menadžmenta, prvi menadžer i vizionar koji je svojim eksperimentima i definisanjem radnih normi doveo do drastičnog povećanja produktivnosti u svojim pogonima, a samim tim i do većeg pritiska na radnike. Lenjin je svojevremeno ovu Tejlorovu koncepciju poslovanja nazvao „naučnim ceđenjem znoja radnika“. 

U svojoj vanvremenskoj knjizi – Principi naučnog menadžmenta, Tejlor je kreirao 4 principa na kojima je zasnovao naučni menadžment.


Tejlorovi principi naučnog menadžmenta:


  1. Kontinualni razvoj nauke o menadžmentu, kao skupa znanja koji će pomoći da se naučno definišu najbolje metode za obavljanje definisanog posla.
  2. Naučno definisana selekcija i obuka radnika, kako bi se postigla saglasnost između karakteristika tj. zahteva posla i sposobnosti radnika, sa ciljem izbegavanja amaterskog samoobučavanja radnika.
  3. Konstantna komunikacija između radnika i rukovodilaca, kako bi i jedni i drugi razumeli probleme sa kojima se suočavaju u procesu izvršenja radnih aktivnosti.
  4. Uspostavljanje bliske saradnje radnika i nadređenih, sa krajnjim ciljem stvaranja klime obostrane zainteresovanosti za veću efikasnost. Radnici i rukovodstvo kao članovi iste organizacije - imaju podjednaku važnost.

Нема коментара:

Постави коментар