недеља, 16. октобар 2016.

Biblioteka modernog menadžera – Životinjska farma


Iako na prvi pogled možda i nije jasan razlog, ova knjiga predstavlja neophodno štivo svakog, ozbiljnog, modernog menadžera. Orvelovo remek delo koje naizgled opisuje samostalni život životinja na jednoj farmi sadrži apsolutno sve profile ličnosti kao i tendencije ljudskih grupa, sročene u scenario koji će zadesiti svaku organizaciju ukoliko ne prepozna obrasce i ne pokuša da predupredi individualne tendencije za prigrabljivanje moći. Knjiga pokušava da dokaže nedostatke jednakog društva i neophodnost transparentnosti u svemu što se radi. Takođe, Životinjska farma skreće pažnju na opasnost (i kratkoročnost) kolektivnog pamćenja, kao i na snagu propagande.


”Sve životinje su jednake…”


Posmatrajmo formiranje nekog tima, grupe ili startup organizacije:

Prvih nekoliko meseci je odlično, ali kao u svakom sistemu, izdvaja se neko i postepeno počne da se penje. Što se više penje, sve se više menja. Ostali to pripisuju umoru, velikim obavezama i odgovornosti koju položaj nosi sa sobom. Vremenom, menjaju se i pravila na osnovu kojih pomenuta grupa funkcioniše. Javno ili potajno uvode se promene koje odgovaraju jednoj grupi, a na štetu su većine….

”Sve životinje su jednake, ali su neke životinje jednakije od drugih.”Zanimljivo je da svaka grupa ljudi koja funkcioniše dovoljno dugo na kraju formira svog Napoleona (željan moći), Skvilera (pliva u mutnom), Boksera (”Radiću više!”) i Bendžamina (dovoljno je dugo tu da je već video sve).Ukoliko do sada niste to uradili, obavezno pročitajte ovo delo. Nemojte samo da zaboravite - svaka sličnost sa osobama iz vašeg okruženja je sasvim slučajna, ali ništa manje zastrašujuća.

Životinjsku farmu, na engleskom jeziku, možete preuzeti pomoću sledećeg linka:Нема коментара:

Постави коментар